WTAR #6 Бургас 10 – 20.08.2022

WTAR #6 Каталог тук

ВОДНА КУЛА АРТ РЕЗИДЕНЦИЯ – ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНО ИЗДАНИЕ #6

Бургас, Пространство симБиотично,  Атанасовско  езеро

10 – 20.08.2022

Една от водещите идеи мотивираща ни да изследваме потенциала на изоставени или недостатъчно използвани места, е да се свържем отново и да инвестираме във възможно бъдеще, без самота и обезкуражаващата атмосфера на забрава и тъга. Това самоорганизирано децентрализирано събитие в цялата страна е отправната точка за нас в това издание за обмен на идеи и споделяне на художествени практики.

Разглеждането на околностите на Атанасовското езеро и богатата със своето биоразнообразие уникална  екосистема и атмосфера на естественото местообитание, са в основата на тазгодишната резиденция. Организаторите от Водна кула Арт Фест насърчават проекти по теми, свързани с връзката между екологията и изкуствата. Всички медии са добре дошли – пърформанс, инсталация, визуални изкуства и т.н., които насърчават поддържането на симбиозата човек-езеро, базирани върху художествени изследвания на взаимодействията в солените езера.

За да се поддържа крехкото равновесие между човека и природата има нужда  от креативни идеи за опазване на местообитанието, без да се нарушава неговата цялост. Изследването на връзката между природата и човека може да вземе научен обрат, с включване на екологични данни, но когато се подходи от художествена гледна точка, то има потенциала да надхвърли обикновено далечното и неразбираемо за мнозина, като се доближи до него от емоционална страна.

Подходите, които художниците използват, за да визуализират проблемите с промяната на околната среда, варират от реалистични (например фотография, филми, видеоклипове, телевизия) до абстрактни, често целящи да предизвикат човешкото напрежение (красота, грозота; риск, сигурност); например чрез токсичното възвишено. Широко признато предизвикателство в изкуствата е, че субективността както в художественото изразяване, така и в емоционалното възприятие и реакции на зрителите може да доведе до деконтекстуализация и фалшиво разбиране на моделите на ред в природата. В резултат на това зрителите могат да възприемат проблемите с устойчивостта като далечни и несвързани с личния опит и излагане.

Абстракцията и изкуствеността в научните визуализации, докато представят обективно реда на природата и проблемите с промяната на околната среда, също могат да отстранят зрителя от контекста. Подобно на художествения подход, научните визуализации на екологичните проблеми могат да доведат до прекъсване на връзката между емоциите на хората и преживяванията от природата. (source https://springerplus.springeropen.com/articles/10.1186/s40064-016-2831-z)

В това отношение организаторите на арт резиденцията се стремят да отразят връзката между човека и природата по по-задълбочено разбираем за всички начин, като инициират разговори и творчески работилници, както и инсталации и визуализиране на изследователски подход към художествената интервенция в соленото Атанасовско езеро по време на този 10-дневен творчески процес .

 

 

След отворена покана и селекция 10 артисти от страната и чужбина ще споделят опит и вдъхновение  от природата на Атанасовско  езеро, като в края на творческия престой ще покажат в изложба резултатите от своята работа в и около Пространството симБиотично https://www.facebook.com/simbiotichno

Артисти ВКАР#6 :

Александър Лазарков(BG)

Адриана Банчева(BG)

Хуанхо Валенсиа (Spain)

Катерина Дукова(BG)

Марико Хори (Japan/The Netherlands)

Ния Пушкарова(BG)

Райна Маркова(BG)

Симон Фейфер(BG/Austria)

Йоана-София Вангелова(BG)

Яков Булавицки(BG/Ukraine)

За повече информация тук https://www.facebook.com/watertowerartfest

Очакваме ви на 20.08 от 18:30 да видите изложбата вдъхновена оt творческия престои  на артистите в Атанасовски Солни езера, в Пространството симБиотично на Българска Фондация за Биоразнообразие, както и  пърформанс програма с участието и на менторите и музикална програма с DJ Ge Ra и още изненади!

 

 

Партньори

Лагуната на живота / Българска фондация Биоразнообразие (БФБ)

https://lagoon.biodiversity.bg

БФБ работи за опазване на влажните зони повече от 25 години, като най-сериозни усилия полага за крайбрежната лагуна Атанасовско езеро край Бургас – най-богатото на птици място и единственото, където се добива морска сол. В момента БФБ изпълнява LIFE проект „Лагуната на живота“.

Резиденцията се осъществява на територията и със съдействието на „Черноморски солници“ АД, партньори в проект „Лагуната на живота“.

*WTAR #6 се реализира с финансовата подкрепа от Посолство на САЩ в София – Малка грантова схема

 

Ментори:

Марико Хори – Япония/Холандия

Интересувам се от организиране на церемониална творческа работилница, вдъхновена от природата около солените езера.

Участниците ще се упражняват да оценяват неща, за които сме склонни да забравяме благодарността в ежедневието, за да доведат до положителни ефекти при сензационни събития.

Марико Хори (р. 1985 г., Япония) учи архитектура в Япония и се намира в Амстердам, Холандия, понякога в Белград, Сърбия. Тя също така е вокалист на базираната в Токио експериментална група „Information“ и организатор на международно експериментално събитие „Soro-sorO“.

Нейните интереси се въртят около концепцията за „атмосфера“ и нейните творби, състоящи се главно от инсталации, често изучават алтернативни атмосферни преживявания и комуникация чрез скромно, но умишлено поставяне на внимателно подбрани обекти, за да придадат текстура на пространството и времето между структурите.

През годините нейни творби са показвани широко в музеи, галерии и международни фестивали на изкуствата, включително скорошното й участие в триеналето Folkestone (GB), Nakanojo Biennale (JP), Land Art Mongolia (MN), Седмица на съвременното изкуство в Пловдив (BG). ) като част от събитието Европейска столица на културата и ще бъде част от предстоящите Нови Сад 2022 (RS) и ELEUSIS 2023 (GR). Както и скорошни самостоятелни изложби в MAD – Murate Art District във Флоренция (IT), Mediamatic в Амстердам (NL), Kunstraum Wien Mitte във Виена (AU) и Dom Omladine в Белград (RS). Някои от нейните творби са в колекцията на фондация Verbeke (BE) и Museum Macura (RS).

 

Хуан Валенсия – Испания/Канарски острови

Художник и куратор и редактор на онлайн проекти, има диплома по изящни изкуства от университета в Ла Лагуна. В момента той е президент на арт секцията на Ateneo de La Laguna. Участва в колективния проект на Триеналето в Тихуана: I. Международен живопис. Тихуана, Мексико. 2021 г. Той осъществява изложбения проект On gravity в La Regenta Art Center през 2021 г. Той координира публикуването на художествена критика Ateneo Critico. Участва с Lena Peñate в колективната изложба IN/OUT.

Неговата работа обединява социални и интерактивни художествени практики в инсталации изработени в специфичното пространство.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>