за нас

Водна кула арт фест – екипът през годините! Фото Галя Йотова

***

Сдружение ИМЕ е формирано през 2004 от група творци с цел облагородяването на значими сгради и превръщането им в артистични резидентни центрове – първата такава сграда е водната кула в кв Лозенец, София

***

Фото Галя Йотова- откриване 2014 в градинката на  Водната  кула- перформанс Никлас Халберг/Швеция

- където със съвместни усилия, от съвсем практично естество( като почистване на градинката около кулата, през 2006г. за да се види тя в цялата си красота) дойде и признанието на цялостния проект работещ на много нива в обществото чрез изкуствата, а именно – Водна кула арт фест  фестивал за съвременни изкуства в алтернативни пространства, включен в картата на значими културни събития в София, а и в Европа,  – където за всеобща изненада, от една малка локална инициатива, прерастна в духовно средище на мнозина, както от града така и извън него.

Днес тя (кулата) е само символ на идеята за по-добър градски живот и социална ангажираност чрез изкуство, където мотивацията даже и на един човек е достатъчна ако е правилната, за да предизвика промени в обществото!

За повече информация относно казуса на кулата към днешна дата, четете в

Позиция на сдружение ИМЕ относно водната кула в София

***

През годините Водна кула арт фест се разви до най-голямата международна платформа за обмен на идеи и изкуство в България, започната като артистична инициатива и привлекла повече от 600 артисти работещи с сферата на социално ангажираното изкуство от цял свят. Сградите които използвахме през годините също са много, и не само в София – може да видите в архив къде сме били и какви пространства сме използвали.

***

Видин- старата синагога, 2012, пътуваща изложба на Водна кула арт фест

***

Идеята за разгръщането на потенциала в града ни, чрез средствата на съвременното изкуство, не е нова, нито иновативна, но начина по които се случи това по време на и извън фестивала е безпрецедентен за България. Ние дадохме тласък в обществото, да комуникира през годините, паметта и поколенията, чрез забравените пространства, които със своята история напомнят толкова много за занемареността ни не само в непосредственото материално отношение, но и  вътрешната ни занемареност, на духа в нас самите. Фестивала предразполага комуникация между различни хора по възраст, раса, пол и социален статут на едно непринудено и добронамерено ниво, чрез толерантност и непредубедност относно “другия”. Защото приемайки другия, ти приемаш и тази част от теб, която те е правила “друг” в твойте собствени очи.

През 2016 Водна кула арт фест отбеляза 10-то и последно издание – преминавайки във формат творческа резиденция през юли 2017 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>