WTAR #6 ½ Велико Търново 1 – 10.09.2022

WTAR #6 ½

Велико Търново 1 – 10.09.2022

 

Водна кула арт Резиденция избра Велико Търново за център на своите усилия да децентрализира културната среда в България. В продължение на 10 дни артисти от България, Австрия, Китай, САЩ и Франция изследваха потенциала на изоставени или занемарени пространства, в търсене на дълбоките психологически аспекти на забравата, самотата и обезкуражаващата атмосфера, която понякога успява да ни лиши от визия за бъдещето. С цел да използват тези явления за отправна точка, участниците в това събитие за обмен на идеи и споделяне на художествени практики търсеха артистични решения за нов поглед над съвременността, за разкриване на пренебрегнатия потенциал на градската среда, за ново свързване и инвестиране във възможното бъдеще без забрава и тъга.

 

Пред 10-те дни на събитието, Водна кула арт Резиденция предостави на артистите индивидуална работа с ментори, творящи в различни точки на света и използващи най-разнообразни изразни средства – пърформанс, графити, живопис и много други. Работата включваше нови социални и художествени политики, базирани на различни експертни познания, връзка между наука и изкуство, дигитално изкуство, опазване на симбиозата между човек и природа, социално включване по теми срещу дискриминацията и за повече толерантност.

 

В това издание Водна кула арт Резиденция пое ангажимент за нулев въглероден отпечатък. Артистите заедно възприеха ангажимент за пестене на енергия през десетдневния си престой във Велико Търново. Употребата на пластмасови опаковки беше сведена до минимум, отпадъците се събираха и изхвърляха разделно, а всички органични остатъци бяха компостирани. Всеки от участниците ще остави в България своя артистичен прочит на действителността и ще отнесе със себе си добрите примери и спомена за уникалното Велико Търново.

 

Инициативата се организира от Сдружение ИМЕ и се осъществява с финансовата подкрепа на Американско Посолство на САЩ – малка грантова схема и Френски Културен институт  в София.

 

©Water tower art fest

Каталог резултати тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>