ПРЕДВАРИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ЗА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА
ВОДНА КУЛА АРТ ФЕСТ
20 – 25 ЮНИ 2014
ФЕСТИВАЛ ЗА СЪВРЕМЕННИ ИЗКУСТВА В СОФИЯ
НА ТЕМА „ВРЕМЕННО ЗАЩИТЕНИ ПРОСТРАНСТВА“


снимка Галя Йотова – Водна кула арт фест 2013® – Царската гара в Казичене

 

Имаме удоволствието да обявим програмата на тазгодишното издание на Водна кула арт фест и по специално почетното участие на световноизвестния американски автор на видеоарта Бил Виола.
Във времето, когато тече голямата ретроспекция на творчеството на Бил Виола в Гранд Пале в Париж, публиката на Водна кула арт фест ще може да види творба на Бил Виола в София.

Бил Виола, чието цяло име е Уилям Виола (роден на 25 януари 1951 г. в Ню Йорк, САЩ) е американски артист, една от основополагащите фигури за цяло поколение артисти през 70-те години на миналия век, съчетавайки видео и звукови технологии. Известен със своите инсталации, големи колкото цяла стая, които обгръщат зрителя със звук, включващи множество екрани с движещи се образи, Виола създава сюблимно романтични изображения в традицията на изобразителното изкуство, но чрез радикално нова дигитална среда.

Творбата „Посещение“ („Visitation“) на Бил Виола, част от серията „Трансфигурации“ („Transfigurations“) от 2008 година, ще бъде показана в рамките на нашия фестивал в едно от алтернативните ни места – подземието с древните останки от Сердика.

12-минутното видео, което ще бъде презентирано върху 65-инчов вертикален плазмен екран със стерео звук е създадено от допълнителните материали от серията „Океан без бряг“ („Ocean without a Shore”) на Виола за Венецианското биенале от 2007 година.

Очаквайте скоро повече информация за автора и произведението!

Част от програмата за нашия фестивал, който се провежда вече осма година, ще бъде представена по традиция във вече познатите Ви алтернативни места, сред които: стара леярна и зала в промишлената зона на София, градината на водната кула (поради причини извън нашия контрол, самата кула е затворена от властите тази година, от съображения за сигурност) и още много други места за излагане на инсталации за съвременно изкуство, перформанси и дискусии.

Водна кула арт фест е инициатива, ръководена от артисти, която започва като събитие от малък мащаб и през годините се разраства, превръщайки се в значимо международно събитие в София и страната за представяне на наши и международни артисти, които работят в рамките на съвременното визуално изкуство.

Заповядайте в нашите „Временно защитени пространства” с вяра в бъдещето и ентусиазирано постоянство!

Скоро очаквайте и още информация.

www.watertowerartfest.com

Всички права запазени
Water tower art fest ®

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>