ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВОДНА КУЛА АРТ РЕЗИДЕНЦИЯ – ЛОМ 10 – 20 ЮЛИ 2023

Селекцията на артистите приключи – 12 артисти от цял свят ще участват в децентрализираното ни годишно издание на арт резиденцията “Водна кула” в Лом, където Дунав ще ни вдъхнови да създаваме, да общуваме и да взаимодействаме с хора, места и неща.
Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, България

ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ

ВОДНА КУЛА АРТ РЕЗИДЕНЦИЯ – ЛОМ

10 – 20 ЮЛИ 2023

 

Водна кула арт резиденция е естественото продължение на Water Tower Art Fest – фестивал, включващ повече от 80 предложения за съвременно изкуство – живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, пърформанси – от над 10 европейски страни, както и от Бразилия, Канада, САЩ и Япония.

Въз основа на дългогодишен опит и мрежа от участници и партньори, същността на  Водна кула арт резиденция  е да продължи зададения тон и традиция: артистичното развитие на артистите и тяхната публика и създаването на произведения в специфичен контекст и на специфична локация.

Новото издание на поредната ни децентрализирана резиденция търси своите артисти. Без значение от възрастта или опита в сферата на изкуството и тази година искаме чрез интерпретация на различни теми да донесем промяна за общността. Престоят на място е нужен за изследване, вникване в проблем или насока за задълбочена  разработка и представяне на творбата като финален продукт пред широката публика.

Целта ни е да срещнем участниците в резиденцията с нашите ментори и чрез потапяне в средата да обменим познания, опитност и практики в сферите на изкуството.

Защо го правим?

Творческият престой ще се състои в един от най-старите крайдунавски градове в България – Лом.

В миналото Лом е бил сред основните културни центрове на страната. Там е основано първото женско дружество, едно от първите читалища в страната, изиграни са едни от първите театрални постановки. Днес обаче градът се намира в най-бедната част на Европейския съюз – Северозападна България.

Една от основните ни мотивации да проведем резиденцията там е, че във всяка ситуация, както и локация – има потенциал.

Цели

Идеята на резиденцията ни е да разшири достъпа до културно съдържание за широка аудитория извън централни райони, чрез изработка и разпространение на адаптирано или ново съдържание за популяризиране на дейността и продукцията на артисти и организации в дигитални/физически мрежи и канали

Да създаде условия за привличане на младежка аудитория (до 30 г.), запознаване и ангажирането й с културни продукти/нова публика – да насърчи дългосрочното и активно присъствие на българско изкуство и артисти в международни партньорски организации, даващи възможност за присъствие в платформи за разпространение на информация за колаборации.

Целта ни като социално ангажирани артисти е да се свържем с мястото и хората, за да извлечем потенциала и да променим концепцията за бъдещето. Затова избираме събитието да е извън дестинации и локации, в които традиционно се случват подобни творчески колаборации.

Какво включва резиденцията?

Предлагаме индивидуална работа с ментори, творящи в различни точки на света и различни медии. Фокусът на тяхната творческа професионална дейност е описан по-долу за всеки един от тях измежду които:

• Нови социални и художествени политики, базирани на различни експертни познания, предлагани от специално поканените ментори

• Творческата резиденцията предлага платформа за комуникация и усвояване на нови умения и разбирания в сферата на изкуството и културата.

• Нова култура и нови взаимовръзки между хора, среда, наследство, технологии  водещи ни до разбирането ни за съжителство, както в нас така и извън нас, в духа на приемственост и развиване на база за бъдеще.

Всеки интересуващ се и работещ в сферата на дигитално изкуство, саунд арт, живопис, графика, фотография, инсталация, пърформанс, музика и социално ангажирани изкуства, е добре дошъл за участие в програмата ни.

Организаторите предлагат:

  • Настаняване
  • Пространство, в което участниците ще могат да приготвят и споделят храната помежду си
  • Организаторите не поемат разходите за закупуване на хранителни продукти

От организаторите

Какво включва ВКАР :

• Брой на участниците за всяка резиденция до 12 артисти

• Менторска програма с индивидуални насоки от менторите ни, работилници и презентации

• Място за реализация на проектите/идеите ви

• Съдействие за намиране опции настаняване на преференциални цени/ или споделено съжителство

• Техническо съдействие при инсталиране и създаване на творбите ви

• Изложба на резултатите от резиденцията

• Разпространение на информация относно резултатите от резиденцията в медиите и социалните мрежи, с индивидуално представяне на всеки участник

Ментори:

Ния Пушкарова – пърформанс интеракция

Боян Аврамов – уъркшоп за деца Музиката в нас – перкусии

Светли Дамянов – уъркшоп по керамика в ателието на художника и инсталация публични пространства

Войн Де Войн  – ментор пърформанс

Валери Андреев – уъркшоп по дигитални визуализации

** За да заявите участие моля изпратете мейл на watertowerartfest@gmail.com придружено с автобиография и мотивационно писмо до 01.07. 2023 година.

*По време на пребиваването може да има ограничения по отношение на зоните за

безопасност и други изисквания от страна на управители на общината извън нашия

контрол.

** За да кандидатствате, моля, изпратете автобиография и мотивационно писмо

на: watertowerartfest@gmail.com, като посочите датите на наличност и интерес

към мястото за пребиваване за 2023 г., до 01.07.2023

 

***Проекта е подкрепен от Министерство на културата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>