водна кула арт резиденция #3

Филм кредит: Цвети Борисова, Ради Гюлеметов

ТРЕТО ИЗДАНИЕ НА ТВОРЧЕСКА РЕЗИДЕНЦИЯ ВОДНА КУЛА В СОФИЯ, 23.08-04.09 

9-те участника в резиденцията са избрани от международно жури въз основа на открита покана за участие, обявена от Сдружение ИМЕ през месец април. Българските участници са: Мария Цанева, проекто-предложение за инсталация и акция намеса градска среда, фокус архитектурния ансамбъл от спортни съоръжения в кв. “Гео Милев”: зала Фестивална (Асикс Арена), стадион Академик и незавършената спортна зала на Софийския университет; Светли Евгениев, проекто-предложение за инсталация, видео + скулптура; Мария Валтерова, проекто-предложение за улични пърформанси; Коин колектив проекто-предложение за аудио-визуална инсталация, посветена на Северното Черноморие и екологичните заплахи; и специално участие на Виргиния Захариева, писател/журналист/артист. Чуждестранните участници са: Ана Вуйич (Сърбия/Швейцария), проекто-предложение за широкомащабни рисунки и фотографии, Харука Томацу (Япония), проекто-предложение за солов пърформанс + инсталация, около принципите на “дзен мондо” (на японски: 問答, Мондо: “въпроси и отговори”; записана колекция от диалози между ученик и дзенбудистки учител); Улуч Али Кълъч (Турция), проекто-предложение за мултимедийна инсталация, с използване на събрани пластмасови отпадъци и тяхното преработване в „картини“, техника тип „витраж“.

 

 

 

 

 

 

Преди да продължите да четете, бихме искали да обърнем внимание към казуса със самата водна кула – символът на фестивала. Поради зачестилите многобройни обаждания относно използване на кулата, моля запознайте се в детайли относно нашата позиция и действия през годините, довели до превръщането и запазването на водната кула в кв.Лозенец в емблематично място за култура в София – поне засега. Нямаме нищо общо със самата кула, отдадена под наем за 10 г. след таен търг, организиран от Столична Община и в частност Район Лозенец през 2015г., за който разбрахме случайно. Това, което сме постигнали заедно с екип и съмишленици през годините, никой не може да ни отнеме. Запазена е марката “Водна кула арт фест”, под шапката на която продължаваме  да инициираме събития и да приканваме за по-качествен и смислен градски живот чрез средствата на съвременното изкуство. Искрено ваши: Екипът на Водна кула арт фест!

ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ

„ВОДНА КУЛА АРТ РЕЗИДЕНЦИЯ  #3

ОРГАНИЗИРАНА ОТ СДРУЖЕНИЕ ИМЕ В СЪТРУДНИЧЕСТВО С

ONE GALLERY

Период на резиденцията: 23 август – 3 септември 2019 г.

“Creative empowerment”

Творческа Резиденция Водна кула  отваря покана за участие в третото издание към  местни, и международни артисти и артистични колективи. Резиденцията ще е насочена към артисти с проекти изследващи идеите за социална ангажираност и обществена справедливост, алтернативната икономика за обмен на ресурси (gift economy), изкуство и екология, обгрижване, съвременните философии, касаещи живота и „жизнеността“, както и въпросите за принадлежността и не-принадлежността.

Ние сме организация с нестопанска цел, активна в социално-ангажирани дейности, насочени към хората, с десетгодишна история в организирането на най-големия фестивал на съвременното изкуство, провеждан в изоставени софийски пространства: Водна кула арт фест и неговата логична трансформация в резидентска програма.

Търсим артисти, които да се включат в самоорганизирана резиденция за мултидисциплинарни участници, без ограничение относно възраст, пол или сфера на изкуството. Тази година основен акцент на резиденцията е менторска програма в лицето на признати куратори и арт мениджъри от Европа и САЩ, в партньорство със софийската One Gallery, която ще е и домакин на изложба и специално събитие представящо резултатите след приключването на резиденцията.

Възможността да имаме на разположение професионалисти от творческата индустрия в ролята на ментори на място ще позволи на участниците в резиденцията да тестват и развият идеите си в максимална степен, под наставление и постоянен диалог от страна на менторите, даващи необходимата обратна връзка в хода на творческия работен процес: включително провеждане на индивидуални срещи, както и групови дискусии и работилници с другите участници в резиденцията.Всичко това представлява и достъп към познание, експертиза и изследвания на сполучливите практики, предоставени от водещите имена на международната арт сцена: за  тази година потвърдените ментори са Сара Райзман, изпълнителен и артистичен директор на фондация Шели & Доналд Рубин, артистът Карън Литъл и Рейчъл Рафаела Гугелбергер, куратор & директор на кураторска лаборатория NLE (NLE Lab) и съосновател на 1@111.

С откриване на изложба в ONE Gallery с резултатите от нея на 2 септември, която ще продължи до 14-ти същия месец.

 

Целта на провежданата в София резиденция с менторска програма е да съчетае прогресивните творчески социални стратегии и прилагането им в локалния контекст.  Резиденцията е замислена като възможност да се адаптират в местен контекст творческите идеи за посредничество и глобалните тенденции, и шанс за установени арт професионалисти и начинаещи такива да изградят по-широка мрежа от връзки.

В рамките на менторската програма се предвиждат и поредица публични презентации, заедно с пърформанси на различни теми като: творчески подходи за ангажиране на общността, естетика и социална справедливост, алтернативна икономика и икономика на основата на обмена на ресурс (gift economy), изкуство и екология, обгрижване, съвременни философии, касаещи живота и „жизнеността“, както и въпроси за принадлежността и не-принадлежността. Освен всичко останало възнамеряваме да организираме семинари и лекции както за широката общественост, така и за студентите от Националната художествена академия в София и професионалалната артистична мрежа в България.

Като част от резиденцията се планира и включване на изоставена сграда, за работа на място, като логично продължение на дейността на Водна кула арт фест в сферата на т.нар site-specific творчество през годините.  Вярваме че отваряйки врати за международни артисти към необгрижвани но значими местни обекти, ще отвори и диалог с , и ще съдейства за стъпки в посока социална промяна.   Като провокираме публиката да възприема културни и други различия, да се бори с недоверието и подозрението към „другия“, както и да има пряко участие в поемането на отговорност към непосредственото си обкръжение. Идеята, която искаме да внушим е поемане на лична отговорност в цялостното преобладаващо чувство на изоставеност.

 

 

Информация за Менторите:

Сара Райзман

Сара Райзман е изпълнителен и артистичен директор на фондация Шели & Доналд Рубин, чиято дейност е насочена към подкрепа на изкуството и социалната справедливост, като предоставя безвъзмездни средства чрез неправителствената си организация със седалище в Ню Йорк и като организира изложби и обществени събития в галерията на фондацията, в галерия „8-я етаж“. Наскорошните й изложби включват „Силата на вашата грижа“, „Игра на неподвижност“, „Интерсекторното Аз“, „Училищната сграда и автобусът“, представящи творби на Пабло Хелгера и Сюзън Лейси, както и “Клуб Вечеря“  самостоятелна изложба на Елиа Алба. Наскорошни публикации включват „Мобилизираща педагогика“: два проекта в Северна и Южна Америка на Пабло Хелгера и Сюзан Лейс с Пилар Рианьо-Алкала, в сътрудничество с Елси Гонзалес, официално публикувани през декември 2018 г. от Amherst College Press, и Елиа Алба: “Клуб Вечеря“ в сътрудничество с Джордж Болстър и Анджули Нанда, публикуван от изд. Hirmer Verlag, април 2019 г. От 2008 до 2014 г., Райзман беше директор на нюйоркската програмата „Процент за изкуство“, където правеше поръчки за постоянни творби на изкуството на художници, сред които Ху Бинг, Карин Оливър, Естер Партегас и Мари Матингли в открити и закрити градски пространства като библиотеки, държавни училища, съдилища, паркове и площади. Райзман е работила като куратор в Queens Museum of Art (2008 г.), New Museum (2005 – 2006 г.), и във Philadelphia ICA (2004 – 2005). През 2011 г. Райзман беше критик-резидент в Art Omi, а през 2013 г. получи наградата „Марика Вилчек“ – кураторска стипедния на Фондацията за гражданско общество. Райзман е преподавала в  Университета в Пенсилвания, Пърчейз  колидж към Държавния университет в Ню Йорк, а от 2016 г. в Училището по визуални изкуства – магистърска програма „Кураторски практики“.

 

Рейчъл Рафаела Гугелбергер

Куратор & директор на кураторска лаборатория NLE (NLE Lab)

Рейчъл Рафаела Гугелбергер е съосновател на 1@111, поредица от професионално ориентирани разговори, насочени към конкретна творба, текст, предпоставки и предложения за кураторска дейност. Независимите кураторски проекти са фокусирани конкретно върху пресечните точки на информация, данни и изкуство и включват: „Имало едно време“, „Имаше край в центъра за книжно изкуство“ (Ню Йорк, Ню Йорк); „Порой от данни в балната зала на Марфа“ (Марфа, Тексас); and „Библиотечно дело в артпространството“ (Ню Нейвън, Кънектикът). Гугелбергег е работила като съуредник на галерия „Сара Мелцер“ и като куратор на „Екзит Арт – Изкуство на изхода“, където организираше завършващите изложби „Всеки изход е и вход: 30 години колективно/перформативно изкуство на изхода“. Публикува монографии, есета в изложбени каталози и има принос към „Незавършени спомени: 30 години изкуство на изхода“ (Стейдъл, 2016 г.) и галериите за международно изкуство: „От пост-война към пост-хилядолетие“ (Dumont Literatur/Kunst Verlag, 2009 г.). Рейчъл получава магистърската си степен по кураторски науки за съвременно изкуство и култура от Центъра по кураторски науки в Бард Колидж, Хъдсън, Ню Йорк.

 

Карън Литъл

Родена в Дърам, Северна Каролина, отраства във Великобритания, а понастоящем живее в Чикаго, САЩ. През 1996З г. завършва бакалавърската си степен с отличие в Голдсмитс Колидж, Великобритания, а през 1999 г. получава магистърска степен по изящни изкуства по програма „Цифрово видео и текстил“ от училището към Чикагския институт по изкуствата, където от 2014 г. до днес преподава в департамента „Високи постижения“. Литъл е излагала, изпълнявала и прожектирала филми на творбата си по време на местни и международни публични изяви и събития. През 2016 г. е номинирана за научноизследователската стипендия  на изследователския център „Шапиро“ на Училището към института по изкуствата в Чикаго (SAIC) с идеята да разработи критичен анализ на откритите публични изяви. Литъл има сериозен принос за публикацията на Шарън Лоудън „Артистът като производител на изкуство“, публикувана от изд. Intellect Press и Чикагския университет през 2017 г. Понастоящем работи върху социално-ангажиран проект „Излишото ребро Преразглеждане“ в Люцерн, Швейцария, 2016 г. и Ливърпул, Великобритания, 2017 г. Проектът е подкрепен от „Chicago Sister Cities International“ и Обществото на швейцарските благодетели в Чикаго. Отскоро Литъл изнася лекции въз основа на опита си в Чикагския университет, Университета в Охайо и Колежа по изкуствата в Бурен, Ирландия. Има покани за участия на Зимния фестивал в Сараево, Босна; Колежа по изкуствата в Бурен, Ирландия; Hatch Art, Детройт; Института във Флоренция; Ливърпул, Великобритания; Фестивала за обществени изяви Foward16, Ленцбург, Швейцария; Логе театър, Люцерн, Швейцария; Фестивала на сценичните изкуства в Берлин. Предложената от нея работилница е на тема “Екология на грижата”.

Локации: One Gallery, София и допълнително алтернативно пространство за изяви и събития (очаква се потвърждение)

 

 

Подаване на кандидатури:

Моля, изпратете имейл не по-късно от 25 май 2019 г., 18:00 ч. на следния адрес за кореспонденция: watertowerartfest@gmail.com  (в случай, че изпращате тежък файл, моля използвайте wetransfer) следното:

•          Резюме на предложения проект или писмо за намерение за участие в резиденцията; то може да бъде само очертание на възможна дейност и/или причина за кандидатстване, план за изпълнение, инсталация или пърформанс акция. Моля, упоменете изрично евентуално ползване на техника или технически подробности и/или мащаб на предложения проект, добавете и визуализация, вкл. фотографии и скици, ако е възможно;

•          Актуална автобиография;

•          Една препоръка.

*Всички участници осигуряват транспорта си сами

 

Процедура по селекция:

Селекционна комисия:

Ния Пушкарова – директор на Водна кула арт резиденция и НПО IME;

Десислава Зафирова – куратор и собственик на ONE Gallery, София

Други – очаква се потвърждение.

Резултатите от подбора ще бъдат изнесени до края на май 2019 г.

След одобрението таксата се заплаща директно по банков път по сметката на НПО ИМЕ: 250 EURO или 500 лв.

*Предвидени са четири стипендии за български творци, като стипендията практически представлява покриване на таксата участие.

 

Какво предлагаме: организирано настаняване в центъра за всички участващи артисти, (ако са от София това не важи) неограничен достъп до всички пространства и събития, персонална програма срещи с менторите, публични презентации на творбата развивана в рамките на престоя, както и рекламирането й в сайтове и печатни издания, посещения в студията и ателиетата на местни артисти и творци, техническа поддръжка за провеждане на изложба/пърформанс, уреждане на интервюта в национални медии като БНР или БНТ.

 

 

Контакт:

Ния Пушкарова – директор на НПО IME и Водна кула арт фест/резиденция

https://watertowerartfest.com

watertowerartfest@gmail.com

гр. София 1421

ул. Богатица №9

България

Skype: niapush

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>