Творческа Резиденция Водна Кула с Менторска Програма 2020 – ОНЛАЙН издание Crea(l)tive mode

ВХОД ВИРТУАЛНА ГАЛЕРИЯ

За четвърта поредна година, Творческа Резиденция Водна Кула, продължение на едноименния арт фестивал (2006-2016) организиран от Сдружение ИМЕ, предлага образователни ресурси, обмен на опит с международни експерти и поле за развитие на социално ангажирано изкуство. В пандемичната обстановка, ТРВК 2020 ще се проведе изцяло онлайн. От 7 до 14 септември, 15 участника ще разработват изцяло уеб-базирани проекти, със съдействието на специално поканени ментори – международни артисти, куратори и критици – които ще осигурят индивидуални насоки, както и групови работилници и презентации. На 15 септември, резултатите от проведената резиденция ще бъдат представени на публиката в лайв стрийм от YouTube канала на организаторите. Солов концерт на Мартиян Табаков ще закрие тазгодишната публична програма – също излъчен лайв онлайн. ТРВК 2020 е подкрепена от Посолство на САЩ в България и Национален Фонд Култура.

Тази година, резиденцията е насочена не само към реализация на проекти, но и оформяне на идеи и предложения за възможно по-нататъшно проучване и разработване на нови методи за работа в сферата на социално ангажираното изкуство, след последиците от Ковид-19 – в ежедневието, икономиката и цялостната градска инфраструктура. С цел да се отвори диалог не само между участниците, но и широката общественост, три събития в резидентната програма ще са отворени за публиката с публикуван линкове за достъп в zoom на страницата ни във фейсбук: https://www.facebook.com/watertowerartfest/.

На 12 септември, 18:30 ч. Прерана Реди ще проведе отворена презентация на тема „Подкрепа за социално ангажирани творчески практики“, с която ще запознае публиката с част от артистите подкрепени от организацията A Blade of Grass в създаването на обмен, преживявания и структури за обсъждане на привидно неразрешими социални проблеми; вдъхновение за публики и да поддържане на дългосрочна работа за социална промяна. В рамките на презентацията, Прерана ще обсъди част от предизвикателствата свързани с поддържането на социално ангажирано изкуство: от прозрачност в процеса на работа и обратна връзка с общността, до как се оценява естетиката и приносът на социално ангажирано творчество. В допълнение, Реди ще сподели и някои от начините, по които стипендиантите на ABOG се справят с пандемията, както и проблема с расовото неравноправие в САЩ и текущите протестни акции.

Прерана Реди e Директор Програми на A Blade of Grass, американска организация развиваща социално ангажирано изкуство чрез програма за стипендианти, събития, списание и други ресурси. Преди да се включи към ABOG, Прерана е Директор Публични Събития на Queens Museum of Art, където организира прожекции, пърформанси, дискусии, програми за обществено сътрудничество и изложби, и същевременно развива активна програма за младежи имигранти. През годините е получател на стипендията Дъглас Ред, която се присъжда от Фондация Форд на нови лидери в сферата на социално и културно развитие. Прерана също има опит като документалист и изследовател, с проекти посветени на темите за алтернативи на задържане на непълнолетни, историята на робството в Ню Йорк, и Световният Социален Форум в Мумбай 2004 г.

На 13 септември, 20:00 ч, публиката е поканена да участва в интерактивна презентация с видео арт легендата Гари Хил. „Аз задавам същите въпроси; ти даваш същите отговори“ е дискусия базирана върху преглед на една от по-ранните му творби, Primarily Speaking 1981-83, и зараждане на диалог с присъстващите, в реално време. Гари Хил живее и работи в Сиатъл, Уошингтън. Често смятан за един от основоположниците на „видео арт“, имайки предвид неговите едно-канални проекти и аудио-видео инсталации през 1970-те и 1980-те, Хил всъщност започва кариерата си с метални скулптури в края на 1960-те. Днес той е световно признат както с инсталации и пърформанс арт, обвързани с иновации и технологии, така и работа с широко спектър от медии. Дългогодишната му практика с интермедии изследва многообразие от феномени: от езикова физичност, синестезия и загадки на възприятието, до онтологичното пространство и интеракцията на зрителя. Носител на множество награди, неговите въздействащи творби са излагани в повечето ключови световни музеи за съвременно изкуство.

На 14 септември 15:00 ч. публиката е поканена на разговор с китайския артист Чай Кинг, с надслов “Начин на комуникиране в изкуството”. Чай ще представи примери от най-скорошните му проекти, включващи пърформанс, видео и рисунки.

Чай Кинг е художник, куратор, изкуствовед и професор, активен в областта на перформанс изкуството, инсталацията, видеото и картините. Той прекарва 90-те и началото на 2000-те в работа по проекти, съответно в Германия и Ню Йорк. Голямото му кураторско портфолио включва първата изложба за съвременно изкуство в Китай в частно пространство, „Trace of Existence“ (1998) и „Construction before Destruction“ (2008), последното представление в Sifo Art Village, провинция He Nan, преди джентрификацията му.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 15 СЕПТЕМВРИ ПРОГРАМА ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

На 15-ти септември 18:30 Представяне резултати онлайн излъчване на живо на страницата ни във фейсбук – проекти, разработени в рамките на резиденцията. Тазгодишните участници в резиденцията:

Satadru Sovan Banduri (India), Nitesh Kushwaha (India), Svetli Evgeniev (Bulgaria), Virginia Zaharieva (Bulgaria), Efrosina Peneva (Bulgaria), Radina Stoimenova (France / Bulgaria), Irina Stoyanova (Bulgaria), Dilyana Stoimenova (Bulgaria), Funda Zeynep Ayguler (Turkey), Nellie Carnes (Portugal), Galena Sardamova, Gergana Ivanova (Bulgaria), Elitsa Ganeva (Bulgaria), Ralitsa Georgieva (Bulgaria) Tsveta Doycheva(Bulgaria)

Последвано от солов концерт на Мартиян Табаков, един от артистите от БЕЛКА студио, от 21:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>