Програма 2013

19 – 23 Юни
ВРЕМЕННО ЗАЩИТЕНИ ПРОСТРАНСТВА

Каним ви за седми път на Международния фестивал за съвременно изкуство
Водна кула арт фест от 19-ти до 23-ти юни
Идея и реализация на сдружение ИМЕ и приятели.
Фестивалът е инициатива на артисти.
Всички събития са с вход свободен.

През настоящата 2013 г. Водна кула арт фест се фокусира отново върху изкуството за социална промяна. И този път това изкуство ще бъде показано в специално подбрани за фестивала места – болни точки в нашата градска среда и архитектура, занемарени пространства, забравени културни паметници или пък сгради, предизвикали проблемни дебати в обществото. Представяме произведения със социален характер, създадени както от вече утвърдени и успели артисти, така и от млади и дебютиращи автори от цял свят. Те се изразяват с различни техники – във фестивала участват както работи, направени с традициони средства (но с концептуален характер), така и видео творби, пърформанси и инсталации, замислени, специално за мястото, в което се осъществяват (site specific works). Така фестивалът привлича вниманието на обществото, както към специфичната архитектура, история и културна значимост на самата сграда/място, така и към нашата лична значимост и отговорност към тях.

И не на последно място да се почувстваме Защитени – защото имаме нужда да се чувстваме така, когато се събираме, за да се изразяваме свободно.

Защитени от какво? Защитени от яростните сили на егото, бушуващи в обществото ни, от невежеството, водещо до нетолерантност и грубо отношение към по-деликатните въпроси на сърцето.

Защитени чрез кого? Чрез група артисти, мотивирани достатъчно, за да се съберат и творят заедно, от самата идея да се създаде фестивал на съвременните изкуства в градски условия, а не корпорация или бизнес, обвързан с капитализма.

Защо пространства? Защото имаме и времето, и желанието, и имаме нужда от мястото.

 

19 юни (сряда) от 18:30 до 22:30 – официално откриване
Водна кула, кв. Лозенец
Работно време за периода 19 – 23 юни от 14:00 до 19:00
Адрес: карта
гр. София, кв. Лозенец, ъгъла на ул. Галичица и ул. Св. Теодосий Търновски
Транспорт:
с метро до спирка Джеймс Баучер, после пеша
с трамвай №10 до спирка Енергопроект
 

Музика:
Munsee & Dichkata

Артисти:

Александра Разулич (Сърбия) – Временна защита от мръсотия; инсталация

Весела Михайлова и Тиаго Мартинс (Португалия) – Трипо; инсталация

Всяка къща пази спомени и звуци в стените си. Трипо е устройство, чийто дизайн е вдъхновен от детските спомени. То събужда звукова връзка с отминали времена, гореща линия с миналото, то е средство, което ни свързва със спомените, скрити в стените. За да разберете какво точно е Трипо и как работи то, трябва да дойдете на място, за да го изследвате и да намерите точките, в които то се превръща във връзка с миналото.

Джонатан Джонсън (САЩ) – Връзка между София и Средния запад

Джон О’Харе  (Великобритания) – Абстрактен протeст
Абстрактен протeст представлява интерактивна инсталация от материали и предмети, свързани с масовите демонстрации – политически брошури, афиши и банери – изрисувани в ярки цветове, но в същото време извадени от конкретния им политически контекст и послание. С тях се изследва как усещането ни за цветовете, както и това за социалната и политическа среда за обект на постоянни манипулации и промени.

Йоланда Адровер (Испания) – Извинете ме, че дишам; видео

Йохана Хер (САЩ) – Инсталация по образец на стена

Йохан Уолтър (Дания) – Егей; видео и звукова инсталация
Егей задава вечния въпрос за връзката между частното и глобалното. Това е творба от видео и звук, записани в четири страни и на повече от 20 свещени места или пък сред природата. През планини, гори, реки и морета, места за преклонение и култ към различни богове, светилища, Егей изследва символните и ритуални подходи, при които сливането със заобикалящата ни среда е разкрито чрез звуци и жестове, чрез чувствен и митичен подбор на думите. Кадрите и звуците предлагат на зрителя пътуване през един свят, който някога е бил опазен от човешкото влияние.

Клер Халпин (Ирландия) – Протестни рисунки прехвърлени чрез очертания; инсталация
Oтправната точка на тази творба  се корени в медийни изображения, които авторката е събирала, от протестите на природозащитната ирландска организация Shell to Sea,  в Роспорт, окръг Майо, провеждани на отдалечения западен бряг на Ирландия. „Бях шокирана от драмата и гнева, събрани в тези образи, бяха толкова внушителни, че ми заприличиха на произведения от Караваджо” – казва Клер Халпин.

Павел Козван (Полша) – Безименна; звукова инсталация

Томас C. Чънк (Австралия) – Намери ме, ако можеш…; арт инсталация, включваща участие на публиката

Хърв Констант (Великобритания) – Мечтата; звукова инсталация

Хитоми Камай (Япония) – Момиче; видео инсталация

Юджийн Лий (Корея) – 51 усмихнати Буди, инсталация

Пърформанси:

19 юни, 21:00
Лаура Кристин (Италия) – Сирена на живо в София
Сирена на живо в София: Лаура Кристин представя пърформанс, който рефлектира идеите за съществуване на „език на съдбата” – моментите, в които странни повторения на знаци или цифри ни карат да се замислим върху въпросите за предопределеността, а най-обикновените предмети започват да ни изглеждат необикновени: „В рамките на почти десетилетие лутане в изкуството на пърформанса, докато откривах и развивах личността на Сирена, аз често правех важни стъпки именно около рождения си ден: 13 юни. Водна кула арт фест, изглежда като още една предначертана от съдбата стъпка по този път. За мен мисленето, мечтите и чувствата за митологичната Сирена са всекидневна (арт) практика, преплетена с ежедневното. Това е константно поведение, което винаги може да придобие (физическа) форма/проявление, в случай, че обстоятелствата са благоприятни. Когато това се случи, ефимерното като магия се материализира в сърцата на много хора.” (Лаура Кристин)

19 юни, 21:45 – 22:30
Penta pulse (България) – аудио-визуален пърформанс/инсталация

На въпроса какво е PentaPulse, не може да се отговори еднозначно. Идеята за аудиовизуалната инсталация идва от желанието да се направи връзка между природата, човешкото начало и дигиталната революция, променила хода на развитието ни. Формите, от които е изграден екрана са един вид игра. А именно играта е заложена в цялото ни съществуване. Запазването на тези форми и като цяло на всички обекти, които ни заобикалят също би могло да се нарече игра… направен от хартия,основният елемент, който използваме е петоъгълник ( една от правилните форми, които природата ни дава, свързани пряко със сакралната геометрия, спиралата на Фибоначи).
Изобразената форма включва в себе си елементите на земята, въздуха (небето), следва плавните форми на водата (вълните) и изобразява остротата на огъня. С помощта на визията и звука ще пресъздадем едни от най – сакралните моменти в човешкия живот, ще се докоснем до силата на природата и ще направим реверанс към нейното могъществото, ще се влюбим и ще се усмихнем. PentaPulse не цели да променя или да ни наставлява, а да ни отвори очите за онзи момент, в който дигиталното и природното заживяват в пълна хармония.

20 юни (четвъртък) от 18:30 до 22:30 – официално откриване
САМСИ Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство
Работно време за периода 20 юни – 7 юли от 10:00 до 18:00
Адрес: карта
гр. София, бул. Черни връх №2
Транспорт:
пеша от хостел Лавеле: упътване
с метро: до станция Европейски съюз
с автобус: №94, до спирка Хотел Хемус

Артисти:

Анна Симеонова (България) – Идиоми – анатоми; принтове

Анди Броуди (Великобритания) – Още; диапрожекция
(Допълнително представяне на 19-ти юни в Музея за социалистическо изкуство.)

Барон студио (България и Турция) Лесна звезда, Всички Звезди; инсталация-картина с кибрити

Вергиния Янчева (България) – Обрати; фотографска инсталация

Виктория Георгиева (България) – Следа-Следя; инсталация, изследваща ролята на шанса в изкуството

Дейвид Боравски (САЩ) – Клеткатa; фото принт върху винилов банер

Дариа Баиочи  (Италия) – Sospeso; композиция за електронна музика

Джос Брегман (Холандия) – Pop Art House

Джонатан Джонсън (САЩ) – Връзка между София и Средния запад; арт акция

Джон О’Харе (Великобритания) – Абстрактен протeст; интерактивна инсталация

Катя Стойчева (България) – Бялата книга на временно защитените пространства; инсталация

Катрин Констанс Гилснес, Фроде С. Якобсен, Тронд Арни Ванген, Ингеборг Торгерсен  (Норвегия) – Остави го, както си го намерил; интерактивна инсталация
Остави го, както си го намерил е произведение, използващо редица средства за изразяване, възприети от съвременното изкуство – видео, обекти, уебсайт с баркод и т.н. Норвежката група освен това използва ходенето пеша като средство в изкуството, а според тях разходката сред природата е част от норвежката идентичност. В своето произведение в САМСИ те искат да продължат да изследват тази идентичност, нейната наивност и доверието си в хората и как отношенията между хората рефлектират върху нашите отношения с природата. В своя проект те включват и важни правила от наръчника на скаута, като например:
„Въпрос: Какво оставяте след себе си след излет сред природата?
Отговор: Нищо, освен благодарности на собственика.”

Наталия Петкова (България/Канада) – La mariée mise à nu par le binaire, même (Младоженката, съблечена гола от бинарния код, дори; инструмент за хибридни пърформанси тяло-машина
Наталия Петкова е българка, която живее и работи в Канада. В своето произведение тя използва за начало ключовата работа на Марсел Дюшан Младоженката, съблечена гола от своите ергени, дори или още известна като Голямото стъкло. (Самото заглавие е непреводима игра на думи, тъй като френското meme означава едновременно дори, равни, същите, самите те…) Тук Дюшан за първи път експериментира с шанса в изкуството, оставяйки светлината и праха сами да нанесат някои промени върху творбата. В същото време работата третира темата за машините, за машината-човек и за нещата, които извършваме или пък въприемаме механично. Докато младоженката на Дюшан е съблечена от мъже-машини, Наталия Петкова създава устройство, което превръща човек в машина-говорител.

Пако Симон (Испания) – Върни ми пейзажа; инсталация

Петра Стенвал (Швеция) – Черно и синьо; фотография

Радомир Данков (България) – проект Говори с Ния; интерактивна инсталация
Говори с Ния е интерактивна инсталация – смес от фотография, типография и калиграфия, с които провокираме споделянето и непринудените взаимоотношения. Изразяването е част от философията на Водна кула арт фест, а то е изключително ценно, когато е честно и без притеснения.

Сускен Розентал (Германия) – Летящата планина; скулптура

Сибиле Хофтер (Германия) – Балканска серия; фотография

Томас C. Чънк (Австралия) – Намери ме, ако можеш…; арт инсталация, включваща участие на публиката

Томаш Матушак (Полша) – Целият свят; фотография и видео

Такако Ямагучи (Япония) – Завесата; пространствена инсталация

Уанг Хайуан (Китай) – Внимавай!; фотография
Срещали сме се на този кръстопът, точно както пресичаме улицата, винаги са ни казвали „Внимавай за колите!“ В този момент ние сме се срещнали лице в лице със своето неспокойство и невежество.

Фроде С. Якобсън (Норвегия) – Есен и огън; видео
Есен и огън е третата поредица от общо 4 видео филма.

Юри Мияучи (Япония) – Телена дупка; пространствена инсталация

Пърформанси:

20 юни, 19:30 – 21:00
Радина Стоименова (България) – Искате ли да се разходите с мен?; пърформанс
Произведението изследва желанието за сближаване, създаването на крехко и защитено пространство насред публично място. Канят ви на разходка… Посетителят е поведен между линии, които представлявaт карта на въображаем град. Най-напред става слушател на даден текст (индивидуален за всеки посетител), после по желание се намесва в него. Разходката постепенно се превръща в среща-разговор. Текстовете, които посетителите чуват, са различни, загадъчни, питащи или просто красиви. Артистът разкрива на другия човек нещо от себе си, някаква тайна… От общуването се пораждат въпроси, дискусия, учудване, очарование.

20 юни, 21:00 – 22:00
Теодор ЛИХО (България) – ЯКО ДИМ и Всеки Участник от Публиката е Поканен да Даде Своето Име…; арт акция
20 юни, денят на лятното слънцестоене, 4 дена преди Еньов ден, ~22:00 часа
Фасадата на сградата на САМСИ, София. Надвечер, по здрач, в пространството между оригиналната фасада и изградена допълнително метално-стъклена конструкция за кратко време се генерира плътна димна „завеса“. Силуетът на сградата с богатия си исторически контекст и сегашна институционалност се превръща в символичен герой на пърформанса… Постоянното осветление на фасадата прибавя драматизъм. Защитеното от вятър пространство позволява димната среда да се задържи достатъчно дълго, за да се превърне в своеобразен екран. Върху тази интерактивна среда поканени млади артисти и публиката ще имат възможност посредством мимолетни светлинни графити да визуализира свои актуални тагове/съобщения.

20 юни (четвъртък) от 10:00 до 18:00 Семинар / творческа работилница в Американския център
Кафе пауза: 12:00 – 13:00
Адрес: карта
пл. Славейков 4a, София 1000
Транспорт:
трамваи №10, 12, 18 (разписание) до спирка Пл. Славейков

Foundation In Search Of – Направи си сам – Културен активизъм; семинар/творческа работилница (повече за семинара на края на програмата)

21 юни от 10:00 до 18:00  Семинар / творческа работилница в двора на САМСИ (продължение)
Кафе пауза: 12:00 – 13:00
Адрес: карта,
гр. София, бул. Черни връх №2
Транспорт:
пеша от хостел Лавеле: упътване
с метро: до станция Европейски съюз
с автобус: N94, до спирка Хотел Хемус

Foundation In Search Of – Направи си сам – Културен активизъм; семинар / творческа работилница (повече за семинара на края на програмата)

21 юни (петък) от 18:30 до 21:00
Алтеративна локация Подземието на Сердика (под Рока шоурум)
Работно време за периода 21 – 23 юни от 14:00 до 19:00
Адрес: карта
гр. София, бул. Мария Луиза 16, вход след Рока шоурум (бившия магазин София)
Транспорт:
до метростанция Сердика
трамваи №20, 22, 23 до спирка Централна Баня

Артисти:

Антонио Кесерджиев (България) – Преводи; графична видео инсталация

Ауроре Дал Мас (Белгия) – Огън; звукова инсталация
Oгън е произведение, вдъхновено от текста на популярна песен за любовта, ре-интерпретирана, така че думите да получат ново значение, без да се обръща внимание на първоначалната и банална поп тема.

Бланка Алонсо (Испания) – Периферията на една линия; инсталация и пърформанс

Витек Жиемишевски и Мачей Озог (Полша) – Antarctic Treaty; интерактивна инсталация

Ивайло Христов (България) – Обекти на отсътвието; инсталация, създадена за мястото (site-specific)

Мери Адам (България) – PROVIDES24HPROTECTION; видео пърформанс

Мимо Росели (Италия) – Един километър линии, може би и повече; видео

Пол Виербински (Германия) – Робо-котки в града-титан; видео инсталация
Различни пластове утопични и дистопични исторически изображения се повяват миксирани докато зрителят гледа части от последното интервю с един от най-обсъжданите немски интелектуалци на 20-ти век, Ернст Юнгер. Така творбата рефлектира върху проблемите на съвременната научна фантастика.

Сахар Маркус (Израел) – Замръзни; Скок на вярата; Още гори; три видео филмa

Студио по рисуване Острава: Джоузеф Данек, Либор Новотни, Мария Кравчинска, Яна Зхорова (Чехия) – GPS студио; инсталация

Цветелина Панова (България) – Изчезваща София – Приказки по телефона; интерактивна инсталация

Пърформанси:

ЯнаХа – На път; четене на откъси от авторска книга
(или за пътя, минаващ по ръба на сетивното и свръхестественото)

21 юни (петък), 21:00
Хостел Лавеле
Адрес:
ул. Лавеле 14

Славослав Земенски (България) – В сянката на един нов човек; инсталация

22 юни (събота) от 10:00 до 18:00 Семинар в двора на САМСИ (последен ден)
Кафе пауза: 12:00 – 13:00
Адрес: карта,
гр. София, бул. Черни връх №2
Транспорт:
пеша от хостел Лавеле: упътване
с метро: до станция Европейски съюз
с автобус: N94, до спирка Хотел Хемус

Foundation In Search Of – Направи си сам – Културен активизъм; семинар/творческа работилница (повече за семинара на края на програмата)

22 юни (събота) – творчески работилници в градинката на водната кула
11:00 – 13:00
Ангелина Рангелова (България) – От какво имаш нужда?

15:00 – 17:00
Лили Ангелова (България) – Как да осъвременим Шекспир?

22 юни
Хамбара
Адрес:
ул. 6-ти септември №22

Пърформанс:

19:00
Биляна Вучкова, Луис Вагнер, Доротеа Нолд (Германия)

Презентационна програма:

21:00 – 22:00
Джос Брегман (Холандия) – Съседски арт проект; пърформанс
Съседски арт проект е пърформанс, използващ речта като средство за създаване на арт творба. Това е, по думите на автора, „говорещ пърформанс”. Брегман се превръща в говореща артворба, която ще дискутира темите за съседствтото, или по-точно, европейскито съседство. Авторът е превърнал своята къща в Осеновград, на 30 км от София в арт резиденция, където се радва на интересни съседи и чудати взаимоотношения. Съседството като политика и изкуство е темата на неговия пърформанс.
Това съседско събитие е жест в чест на България от страна на Джос Брегман.

Нено Белчев (България) – авторски проекти
Нено Белчев е роден през 1971 във Варна. Живее и работи във Варна. Завършва Националната художествена академия в София, специалност стенопис. Работи в областта на видео-арта, инсталацията, скулптурата, пърформанса и новите медии, както и като независим куратор. Участвал е в множество самостоятелни и групови, национални и международни изложби. Печелил е стипендии за творчески престой в Русия, Китай, Япония, Франция и Португалия, както и награди от международни видео и филм фестивали в Русия, Холандия и Австрия.

23 юни (неделя) от 13:00 до 20:00
Еднодневна акция в Царската гара на Казичене – до жп гара Казичене
Адрес: карта
кв. Казичене, София
Транспорт:
с кола: Упътване
с маршрутна линия: №35 (http://marshrutki.com/)
с такси: около 20 лв от центъра на града
с автобус №8, 14 http://www.sofiatraffic.bg/en/transport/schedules

Пърформанси:

23 юни, 11:00
Калоян Иванов (България) – Подобие на нищо; пърформанс на Централна Ж.П. гара София преди тръгване към гара Казичене

Артисти:

Йоана Хер (САЩ) – Инсталация по образец на стена

Радомир Данков (България) – Бeз релси, инсталация с локомотивче

Румен Димитров (България) – Стената, инсталация

Ян Домс © и Олга Дорева – LEF (Холандия/ България) – Царската гара Казичене, пространствена инсталация от стъкло и звуков колаж

Музикален концерт – TBC
Барбекю

 

Край!

 
***
 

СЕМИНАР:

20 – 22 юни, от 10:00 до 18:00
Кафе пауза: 12:00 – 13:00

Foundation In Search Of – Направи си сам – Културен активизъм; семинар/творческа работилница

Направи си сам Културен активизъм e oбразователна творческа работилница в рамките на Водна кула арт фест.
Организиран от Сдружение ИМЕ, воден от Полската организация Foundation In Search Of – с участие на Български център за нестопанско право.
Творческата работилница е предназначена за всеки, който се интересува от различните форми на културен активизъм, както и за хора вече част от организации, които биха искали да повишат своите знания и капацитет в областта.
По време на семинара/творческата работилница ние ще представим различни възможности за изразяване като културен активист, ще представим основните инструменти на културния мениджмънт и ще упражним практически различни аспекти от организирането на културен проект.
Чрез културния активизъм е възможно да постигнете промени в публичното пространство, да промените възгледи и да разпространите позитивно отношение към живота, политиката и обществената реалност. Ние ще покажем подобни успешни практики от България и Полша.

* С подкрепата на Полски Културен Институт София и Национален Фонд Култура
* Творческата работилница ще се води на английски език
За записвания на watertowerartfest@gmail.com

Гости от Полша:
Адам Климчак
Евелина Хмиелевска
Иза Робаковска
Йосиф Робаковски

Програма на семинара:

20 юни (четвъртък) от 10:00 до 18:00 в Американския център
Кафе пауза: 12:00 – 13:00
Адрес: карта
пл. Славейков 4a, София 1000
Транспорт:
трамваи №10, 12, 18 (разписание) до спирка Пл. Славейков

21 – 22 юни от 10:00 до 18:00 в двора на САМСИ
Кафе пауза: 12:00 – 13:00
Адрес: карта,
гр. София, бул. Черни връх №2
Транспорт:
пеша от хостел Лавеле: упътване
с метро: до станция Европейски съюз
с автобус: N94, до спирка Хотел Хемус

 
***
 

С многоборойните си партньорства и участници Водна кула арт фест продължава да е най-големият международен фестивал  за съвременни изкуства – събитие на независимите артисти и граждани – платформа за обмен на идеи и сътрудничество между различни социални групи, възрасти, националности на място за установяване на универсална принадлежност и отговорност към другите и нас самите, чрез средствата на изкуството.

Фестивалът е инициатива на артисти.

Всички събития са с вход свободен.

 

Тъй като публичните пространства и медийното покритие на културните събития в София, започват да се настъпват по петите – ние, няма да завземаме повече от необходимото пространство, за да стигнат нашите послания до Вас.
По важното в случая е, че вече достигнахме до определен брой хора от всички кътчета на Земята, които със своите мисли и мечти са вече част от Фестивала.
В битката за място под слънцето, все повече и повече се забравя самото слънце; природата както около нас, така и в самите нас. Доказват го и последните събития в нашата и други страни.
Пожелаваме Ви добро настроение и прекрасни моменти по време на Водна кула арт фест 2013 в нашите временно защитени пространства.

Екип

 

ПАРТНЬОРИ И СПОНСОРИ:

Водна кула арт фест подкрепя кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019

Столична община
София КАНДИДАТ ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА – 2019

Организатор:

Сдружение ИМЕ

Институционални партньори:

Национален Фонд „Култура“
Полски културен институт
Наградата „Гауденц Б. Руф”
Американско посолство
ОП „Стара София“ със Софийски исторически музей
Програма Европа

Партньори:

Лавеле хостел
Фондация In Search Of
Photopavilion
Coca Cola
Prisma lighting
Pro cinema
„Юролайтърз Плам България АД”
Застрахователен брокер „Балкан”
Квантсервиз
Olive’s
Кристиян-Нейко
Cellnet
Дакс – строителни и интериорни стъкла
НБУ

Медийни партньори:

Програмата
БНР
Classic FM
Jazz FM
Zar.bg
Darik radio

 

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>