ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ТВОРЧЕСКА РЕЗИДЕНЦИЯ ВОДНА КУЛА – ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНО ИЗДАНИЕ ВАРНА 20 – 30 СЕПТЕМВРИ 2021


За пета година български и чуждестранни артисти ще обменят опит. Този път събитието ще бъде във Варна, като акт на децентрализация на културния живот на София за максимално използване на потенциала, който изкуствата и културата притежават за по-голямо социално включване.

Изпитаният и истински метод на „менторска програма“ е да се комбинират прогресивни творчески социални стратегии с тяхното прилагане в местен контекст. Както онлайн, така и лични семинари ще бъдат инициирани в публични пространства и в мястото на партньора (стар бункер във Варна) Това ще доведе до финално присъствено изложбено събитие със специално поканени членове на екипа: ментори, работещи и сътрудничещи си в различни дисциплини, като пърформанс, изкуство в публични пространства и социално ангажирани практики.
Нашият партньор ще бъде ReBonkers, както и мрежа от независими артистични инициативи, посветени на развитието на Варна. Местата, които предстои да интегрираме в рамките на нашата програма, ще бъдат сцена за интеракция и вдъхновение.
Куратор: Ния Пушкарова
Артист и Организатор/Инициатор на Водна кула арт фест от 2006 г. Председател на Сдружение ИМЕ
watertowerartfest@gmail.com

Гост ментори:

Руби Сидър
Тя/нея


Руби учи бакалавърска степен по изобразително изкуство в Central Saint Martins, специализирана в техния XD (междудисциплинарен) метод, където фокусът е върху това как изкуството се ангажира и работи с общностите, както и да бъде свободно да приема различни медии. Тя продължи да излага в Берлин, Лондон, София и Чикаго, където спечели „Best of Show“ на 21-та международна открита изложба в Woman Made Gallery IL през 2018 г. През последните години тя работи като мултидисциплинарен художник и куратор, но се фокусира повече върху филмопроизводството като съчетание на визуално изкуство и кино-наратив. Това лято ще завърши магистратурата си по кинопроизводство в Университета на Западна Шотландия, където ще направи 3 късометражни филма, два художествени и един документален. Работата и по тези филми преследва да изгради смущаващи светове с тъмни тонове, зловеща еротика и крехки персонажи.
Художествена работилница: Направете кратък филм

Джини Сайкс https://ginnysykes.com/about


Ето какво казва тя самата за себе си:
В продължение на 40 години практика правих изкуство, за да разказвам истории за лични и исторически заслуги, мотивирани от съпротивата на феминизма към предписаните или институционални идеи за универсализиран женски опит. Центрирането на историите на жените само по себе си е критика на патриархалните кодове, които са предопределяли художественото съдържание на художествената продукция хилядолетия наред; кодове, които валоризират определени ценности за сметка на други, водят до опасни нива на екологичен дисбаланс, предизвикват хаос в живота на жените и насърчават култури на насилие. В тази рамка във всички жанрове на моята работа, но особено в пърформанса и видеото, се занимавам с теми за индивидуализация, стареене, загуба, устойчивост. Теориите на Юнг за алхимията и сънищата ме вдъхновяват да изследвам идеи за индивидуалното и колективно несъзнавано. Използвам мита и ритуала в многослойни образи, за да създам символично значение, да разкрия сенчестата страна на историята и да предложа трансформиращия потенциал на изкуството да излекува разделенията във всички нас.
Джини Сайкс е интердисциплинарен художник, вдъхновен от митологията, юнгианската психология, древните паметници и сънищата. Тя използва поетична, многопластова естетика във всички жанрове на своята практика, за да подкани към размисъл за трансформиращия и лечебен потенциал на изкуството и да насърчи достъпа до вътрешния свят на човека.

Чуя Чия https://chuyia.wordpress.com/

Chuyia Chia се премества в Сингапур в края на 90-те години и сега се намира в Гьотеборг. Нейната художествена подготовка първоначално е живопис, но основната й художествена практика сега е в сферата на изкуството за изпълнение и инсталация. Художествената насока на Chuyia Chia се е развила с нейната идентичност като имигрант през 90-те години, давайки й глобален мироглед и загриженост. По този начин в работата си тя обръща особено внимание на отговорността към околната среда и храната, като се фокусира върху взаимоотношенията и комуникацията между хората. Нейната перспектива често е как тялото може да изрази тези контексти и да предаде знания и емоции на зрителя. Chuyia е участвал и е поръчал международни изложби, фестивали и събития в повече от 32 държави, включително Китай, Полша, Чехия, Северна Ирландия, Франция, Белгия, Перу, Аржентина, Русия, Канада, САЩ, Финландия, Германия, Мексико, Тайланд, Италия, Камерун и така нататък. Нейната най-скорошна комисионна е биеналето в Сингапур 2016 г.
*Онлайн сесия

Харука Томацу - https://kailih.wixsite.com/artwork

Учила е техники на Буто със Сецуко Ямада, Тору Ивашита и Театрална теория с Шого Ота. След дипломирането си през 2007-2008 г. се присъединява към Glorious Future Dance Company (Режисьор: Ким Ито). През 2008 г. започва и кариерата й като танцьор и изпълнител на свободна практика.
Участва в различни представления в Япония, както и в международни.
От 2013 г. създава собствена практика като хореограф, танцьор и изпълнител.
Затова тя се фокусира върху връзката между съществуването и отсъствието със силен подход към пространството, предметите и тялото в ежедневието.

 

Дайсуке Такея - https://daisuketakeya.com/

*Онлайн сесия


Ана Вуич (* 1981 / Сърбия), живее и работи в Базел.
www.anavujic.ch

Години наред реализирам широкоформатни рисунки с въглен или мастило, които се фокусират върху постоянно променящите се условия на човешкия живот. Творбите често разглеждат ситуации на трансформация, крехкостта на социалната конструкция и поставят под въпрос нашата роля като индивиди. При това по -малко се интересувам от проследяване на реални изображения, които вече са били видени. По -скоро произведенията са за вътрешни изобразителни светове, които също разказват за противоположни емоционални светове чрез абстракция на съдържание.
Като художник, аз също съзнателно поставям рисунките си върху обществени градски стени или така наречените „не-места“. За мен изкуството и ежедневието са неразделни.
Ана е поканена да направи специално разработен проект със стенописи в публичното пространство като социално ангажирано произведение на изкуството в сътрудничество с местни и други художници.

Ивелина Иванова www.vimeo.com/krivi

е мултидисциплинарен артист, базиран в София. От 2014 до 2017 учи и живее в Лондон, където се захваща с експериментална анимация и създава няколко късометражни филма, признати от редица международни фестивали. Понастоящем, основната й творческа дейност е в сферата на 3Д анимацията, видео мапинга и интерактивната инсталация. Работите на Ивелина са със смесена техника: рисувана анимация, 2D и 3Д дигитална анимация, филмов и звуков колаж. От 2020 г. следва магистратура “Дигитални изкуства” в Националната Художествена Академия.

Участниците в резиденцията ще бъдат запознати с различни техники за аналогова и дигитална анимация, цифрова обработка на видео изображения и трансмедийно колажиране. Крайната цел на уроците е да се изработи колективно експериментално анимационно видео.

Nina Foltynowicz- sound artist, DJ - https://soundcloud.com/ninchetoo


Нина е диджей от Силезия, минната област на Полша. Когато била на 6, тя казвала, че не е нужно да се учи как да чете, защото обича музиката и това е достатъчно. Целият й живот е свързан със звуци, ритми и инструменти. Ако можете да използвате очите й за момент, ще видите тонове инструменти навсякъде. Нейните миксове са вибрационни пътешествия през много жанрове, но хаус и диско са най-забележимите.
Malwina Hanna Kleszcz – digital artist – 3D workshop animation
Силно креативен художник на визуални медии с необикновено изживяване на иновативни цифрови проекти, 3D моделиране и анимация, използвайки най-добрите налични технически програми.
Нина и Малвина ще работят заедно за представянето на аудио визуален продукт като резултат.
https://www.artstation.com/malware83
*Допълнителна информация за ментори ще бъде публикувана в сайта ни.

За заявка за участие, моля пратете на watertowerartfest@gmail.com,
не по късно от 05 Септември:
• кратка автобиография/резюме
• мотивация за участие с предложение или идея за творба, или насока на работа в която ще реализирате творбата си по време на резиденцията.
Участието е без такса.
Приветстваме предложения за участие от художници, визуални артисти, артистични натури без оглед на възраст, пол или етническа принадлежност.

*Резиденцията се осъществява с финансовата подкрепа на Малка Грантова Схема на Посолство на САЩ в София и  I Portunus

 

 

 


 

 

Процедура за подбор:
Приветстваме ВИЗУАЛНИ АРТИСТИ в сферата на пърформанса /инсталацията / филм / видео / стенопис и графити / и др.
КАКВО ПРЕДОСТАВЯМЕ НА ХУДОЖНИЦИТЕ:
• безплатно участие в резиденцията и творческите работилници на менторите – следва на по късен етап детайлно описание, времетраене и сфера на интеракция за всяка една
• разработване на идеите си със съдействието и напътствието на специално поканените ментори – детайлна информация за всеки един от менторите ни по-долу
• трансфер от летището до зоната за настаняване и обратно
• помощ при намирането на евтина квартира
• материали, необходими за тяхната работа (уговорени преди пристигането)
• популяризиране и представяне на създаденото произведение на изкуството
• Арт тур
РАЗХОДИ, ПЛАТЕНИ ОТ ХУДОЖНИКА:
• пътуване
• настаняване
• хранене
• медицинска застраховка-PCR тест
• лични нужди
Селекционната комисия ще вземе предвид следните критерии:
- Представен план на проекта, идеята представена от кандидата-художник;
- Неговото значение за местните и международни стандарти за изкуство;
- Неговата осъществимост и как художниците от различни части на света и от различен произход, използвайки различни медии, могат да си взаимодействат, обогатявайки работните процеси и резултатите.
- С приоритет се приемат  участници от Варна и района

НАЧАЛО НА РЕЗИДЕНЦИЯТА 20 септември
• Пристигане на 20 септември и първа среща в The Bookstore
• 21 септември , 10:00- 14:00 часа: Организирана художествена обиколка от клуб Re Bonkers и публични пространства във Варна в партньорство с VarnaSpaces
15:00 часа: Започват семинарите
• 22 – 27 септември: Семинарни сесии
• 25 септември, 18:00 – 22:30 часа: Междинна презентация и концерт
• 26 – 28 финализиране на творбите
• 29 септември – 18:00 – 24:00 финална презентация в РеБонкърс клуб
• 30 септември, 11:00 часа: Отпътуване

*Програмата е индикативна и може да претърпи промени

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>