ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВОДНА КУЛА АРТ РЕЗИДЕНЦИЯ – ЛОМ 10 – 20 ЮНИ 2024

 

Фото кредит @Kat Pegler

 

Водна кула арт резиденция (ВКАР) е естественото продължение на Water Tower Art Fest – фестивал, включващ повече от 80 предложения за съвременно изкуство – живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, пърформанси – от над 10 европейски страни, както и от Бразилия, Канада, САЩ и Япония.

 

Въз основа на дългогодишен опит и мрежа от участници и партньори, същността на  Водна кула арт резиденция  е да продължи зададения тон и традиция: творческото развитие на артистите и тяхната публика и създаването на произведения в специфичен контекст и на специфична локация.

 

Новото издание на поредната ни децентрализирана резиденция търси своите артисти. Без значение от възрастта или опита в сферата на изкуството и тази година искаме чрез интерпретация на различни теми да донесем промяна за общността. Престоят на място е нужен за изследване, вникване в проблем или насока за задълбочена  разработка и представяне на творбата като финален продукт пред широката публика.

 

Целта ни е да срещнем участниците в резиденцията с нашите ментори и чрез потапяне в средата да обменим познания, опитност и практики в сферите на изкуството.

 

Защо и къде го правим?

 

Творческият престой ще се състои в един от най-старите крайдунавски градове в България – Лом.

 

В миналото Лом е бил сред основните културни центрове на страната до средата на 20. век. Там е основано първото женско дружество, едно от първите читалища в страната, изиграни са първите театрални постановки. Днес обаче градът се намира в най-бедната част на Европейския съюз – Северозападна България.

 

Една от основните ни мотивации да проведем резиденцията там е, че във всяка ситуация, както и локация – има потенциал.

 

Цели

 

Идеята на резиденцията ни е да разшири достъпа до културно съдържание за широка аудитория извън централни райони, чрез изработка и разпространение на адаптирано или ново съдържание за популяризиране на дейността и продукцията на артисти и организации в дигитални/физически мрежи и канали

 

Да създаде условия за привличане на младежка аудитория (до 30 г.), запознаване и ангажирането й с културни продукти/нова публика – да насърчи дългосрочното и активно присъствие на българско изкуство и артисти в международни партньорски организации, даващи възможност за присъствие в платформи за разпространение на информация за колаборации.

 

Целта ни като социално ангажирани артисти е да се свържем с мястото и хората, за да извлечем потенциала и да променим концепцията за бъдещето. Затова избираме събитието да е извън дестинации и локации, в които традиционно се реализират подобни творчески колаборации.

 

Какво включва резиденцията?

 

Предлагаме индивидуална работа с ментори, творящи в различни точки на света и различни медии. Фокусът на тяхната творческа професионална дейност е описан по-долу за всеки един от тях измежду които:

 

• Нови социални и художествени политики, базирани на различни експертни познания, предлагани от специално поканените ментори

 

• Творческата резиденцията предлага платформа за комуникация и усвояване на нови умения и разбирания в сферата на изкуството и културата.

 

• Нова култура и нови взаимовръзки между хора, среда, наследство, технологии  водещи ни до разбирането ни за съжителство, както в нас така и извън нас, в духа на приемственост и развиване на база за възможно бъдеще.

 

Всеки интересуващ се и работещ в сферата на дигитално изкуство, саунд арт, живопис, графика, фотография, инсталация, пърформанс, музика и социално ангажирани изкуства, е добре дошъл за участие в програмата ни.

 

Организаторите предлагат:

 

Настаняване

Пространство, в което участниците ще могат да приготвят и споделят храната помежду си

Организаторите не поемат разходите за закупуване на хранителни продукти

От организаторите

 

Какво включва ВКАР :

 

• Брой на участниците за всяка резиденция до 12 артисти

 

• Менторска програма с индивидуални насоки от менторите ни, работилници и презентации

 

• Място за реализация на проектите/идеите ви

 

• Съдействие за намиране опции за настаняване на преференциални цени/ или споделено съжителство

 

• Техническо съдействие при инсталиране и създаване на творбите ви

 

• Изложба на резултатите от резиденцията

 

• Разпространение на информация относно резултатите от резиденцията в медиите и социалните мрежи, с индивидуално представяне на всеки участник

 

Ментори:

 

Ния Пушкарова – пърформанс интеракция

 

Боян Аврамов – уъркшоп за деца Музиката в нас – перкусии

 

Светли Дамянов – уъркшоп керамика

 

More tba

 

** За да заявите участие, моля изпратете имейл на watertowerartfest@gmail.com придружено с автобиография и мотивационно писмо до 30.04.2024 година. – това е излишно, дублира долното

** За да кандидатствате, моля, изпратете автобиография и мотивационно писмо на: watertowerartfest@gmail.com, като посочите датите на наличност и интерес към мястото за пребиваване за 2024 г., до 30.04.2024 г.

 

 

*По време на пребиваването може да има ограничения по отношение на зоните за безопасност и други изисквания от страна на партньорите от община Лом извън нашия контрол.

***Водна кула арт резиденция се реализира по проект „Арт в Лом“ финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“ – 2023.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>